Fragment dintr-un articol a p. MD Philippe despre speranta eshatologica

Publié le Mis à jour le

Speranța eshatologică

Ar trebui să descoperim extraordinarul har pe care Isus ni-l face : acela de a ne da înțelegerea întoarcerii sale [în slavă], ca să putem trăi din plin această parusie și să putem fi întru totul ai lui Isus, în lumina [slavei]. Trebuie să-l așteptăm pe Isus „cu făcliile aprinse 1, veghind atent ca să-l primim pe cel care vine să ne purifice2. Este un mare har, care ne permite să înțelegem prezența lui Isus drept ceva esențial pentru noi: este deja aici și va veni din ce în ce mai mult, făcându-ne să înțelegem că pentru cei care „iubesc arătarea Lui 3, venirea sa va fi o întoarcere luminoasă și milostivă, blândă și puternică. (…)

Isus ne-o ia înainte, ne iese-n cale. Întoarcerea sa [în slavă] este învăluită de milostivirea Mariei. Prima venire a lui Cristos a fost dorită și trăită de Maria, această micuță copilă, ascunsă în mijlocul oamenilor. În același chip, pentru a vesti cea de-a doua venire a lui Cristos, va exista o prezență a copiilor sfintei Fecioare Maria, o prezență care va anticipa întoarcerea sa. (…)

Când va veni în slava sa, „pe norii cerului 4? N-o putem ști, și oricum, chestiunea timpului e secundară. Ceea ce contează mai întâi este prezența sa, care trebuie să cuprindă totul în noi și să ne deschidă inima și mintea, din ce în ce mai mult, către lumina sa. Pe fiecare din noi, vrea să ne transforme într-un fiu preaiubit, care nu trăiește decât din atracția Tatălui său: iată esențialul vieții noastre.

Maria, „steaua care vestește soarele”, să ne păstreze în această așteptare, în această speranță. Să nu fim dintre cei care refuză lumina pe care ne-o dăruiește Maria. „Duhul și mireasa zic: Vino! Amin, vino, Doamne Isuse! 5.

Părintele Marie Dominique Philippe, fragment dintr-un articol publicat în iunie 1997

1 Cf. Lc 12, 35.

2 Cf. Mal 3, 1-3.

32 Tm 4, 8.

4 Mt 26, 64 ; cf. 24, 30 ; Mc 13, 26 et 14, 62 ; Lc 21, 27 ; 1 Th 4, 17.

5 Ap 22, 17 et 20.